VR inför munskydd för tågpersonal, passagerarna rekommenderas att göra det samma

För passagerarna i Finland är munskydd inte ett måste på tågen, men nog en stark rekommendation. Foto: HSL

Munskydd rekommenderas nu också i all tågtrafik i Finland, inte bara på lokaltågen i huvudstadsregionen. VR:s personal tar på sig munskydden.

VR rekommenderar att alla tågpassagerare använder munskydd för att bromsa spridningen av coronaviruset, och för att underlätta för passagerarna ska man också sälja inhemska munskydd och handdesinficeringsmedel på tågen och stationerna. På fredagsmorgonen bjuder VR sina kunder på gratis munskydd på Helsingfors järnvägsstation.

VR:s hela personal ska börja bära munskydd under arbetspassen under de allra närmaste dagarna. För passagerarna är munskydd inte ett måste på tågen, men nog en stark rekommendation.

- Rekommendationen är ett bra komplement till de över hundra coronaåtgärder vi infört, och den förbättrar säkerheten för passagerare och personal och gör tågresan ännu tryggare", säger Topi Simola, direktör för VR:s passagerartrafik, i ett pressmeddelande, och tillägger att man inte känner till ett enda fall där coronaviruset skulle ha smittat på en tågresa.

Trafikminister Timo Harakka (SDP) säger att det är viktigt för passagerarna att rekommendationerna om munskydd är tydliga och att kommunikationen om dem är enhetlig. Han säger att operatörerna inom kollektivtrafiken spelar nyckelrollen.

- Jag litar på folks omdöme, att de sätter sig in i rekommendationerna och följer dem, säger han i ett pressutskick.