Resenären intar SLs nya tunnelbanetåg

Har man tur kan man få färdas i SLs nya tunnelbanetåg. Foto: Daniel Blom

C30, som det nya tunnelbanetåget kallas, har under en tid testats i trafik utan resenärer. Nu är det dags att låta folk åka med. Det innebär att resenärer på Röda linjen ibland kommer få åka med ett C30. Fram tills nu har uppmärksamma resenärer ibland kunnat se de nya tågen passera på spåren i tunnelbanan. Det är de nya tunnelbanevagnarna som har testats, hittills utan passagerare.

Nu är det dags för nästa steg av testerna och det innebär att tågen ska köras med resenärer ombord. Under den här testperioden kommer tågen inte ha några hålltider. Man kan alltså inte planera att åka med, utan då och då kommer det vara ett C30 som rullar in på stationen.

Testerna med passagerare ombord görs för att upptäcka eventuella avvikelser som inte går att simulera, men som kan uppstå när tågen börjar transportera resenärer. Resultatet av testerna används för att hitta eventuella korrigeringar av system och inställningar som behöver göras. Därefter är C30 färdigtestat och redo att fullt ut trafikera Röda linjen. Då kommer vagnarna ingå i den dagliga trafikplaneringen och successivt ersätta de äldre tågen på Röda linjen.