Finländska Österbotten intressant för Trafikverket då Norrbotniabanan ska byggas

Norrbottniabanan vid Sävar. Illustration: Trafikverket

Trafikverket i Sverige söker entreprenörer från båda sidor av Kvarken till byggandet av järnvägen Norrbotniabanan, skriver nyhetssajten Svenska Yle.

Norrbotniabanan är en 270 kilometer lång planerad järnväg mellan Umeå och Luleå. Järnvägen kan ses som en förlängning av Botniabanan, som går från Umeå till tätorten Nyland, cirka 190 kilometer söder om Umeå.

Den 2 juni ordnas genom projektet Future Cleantech Solutions, ett informationsmöte online tillsammans med Trafikverket för intresserade företagare.

Triinu Varblane på Teknologicentret Merinova i Vasa, fick på ett möte i Umeå ifjol somras reda på vilka utmaningar som finns med byggandet av banan.

Tror du att det finns företag här som har något att erbjuda?

- Absolut. Vi har många duktiga små- och medelstora entreprenörer. På svenska sidan börjar man mer och mer se sig för vad som finns på nära håll och då är vi i Österbotten väldigt attraktiva, säger Varblane, till Svenska Yle.

Det att man i Österbotten behärskar svenskan är också en fördel, påpekar Varblane.

Informationsmötet den 2 juni är inte enbart begränsat till Österbotten på den finländska sidan men det kommer att marknadsföras längs kusten, från Karleby till Kristinestad.
- Det hålls på svenska och därför måste den som är intresserad klara av språket, säger Varblane.