Europeiska unionens nya strategi "green deal" bra för järnvägen

Libor Lochman, VD för Europeiska järnvägs- och infrastrukturföretagarnas förbund, CER. Foto: Flickr...
Libor Lochman, VD för Europeiska järnvägs- och infrastrukturföretagarnas förbund, CER. Foto: Flickr...

Europa går mot en nollutsläppsekonomi. Detta ambitiösa mål måste uppnås senast 2050 inom ramen av det nyligen beslutade European Green Deal, Europeiska unionens nya strategi fokuserad på att förbättra människors välbefinnande i alla tänkbara områden.

- Järnvägen kommer att spela en av nyckelrollerna när det gäller reduceringen av koldioxidutsläpp i EU. Och därför är järnvägen viktig för ekonomin, men för att kunna fullgöra detta uppdrag måste järnvägssektorn uppnå en rättvis kostnadsbild jämlikt med andra transportsektorer, betonar Libor Lochman, VD för Europeiska järnvägs- och infrastrukturföretagarnas förbund, CER.

- Det är ett absolut realistiskt mål. Idag bedrivs 80 procent av servicen på järnvägen med hjälp av den elektriska energin, säger Libor Lochman, till tidskriften Rail Tech.

Han hänvisar till den tidsfrist som har fastställts av European Green Deal. För detta ändamål nämner han flera positiva exempel, inklusive användningen av den gröna energin på de nederländska elektrifierade sträckorna, som idag omfattar över 70 procent av landets totala järnvägsnät.

Sedan januari 2017 används även vindenergin för att bedriva tågen. Det holländska exemplet följs av järnvägsföretagen i Tyskland och Österrike som också är inriktade på grön energi.

- Å andra sidan kan vi idag notera ökat intresse för vätgasdriften och batterierna håller på att ersätta dieseln i trafiken, uppräknar Lochman.

- Dessa trender utgör en annan bekräftelse av järnvägens potentialer när det gäller att minska koldioxidutsläpp inom EU:s ekonomi.

- Ur en synvinkel finns det ingen direkt koppling mellan spåråtkomstavgifterna och European Green Deal. Men om vi vill öka järnvägens roll, med tanke på ekonomin, affärer, attraktivitet för kunderna, måste vi stärka järnvägens operativa ram. Och en del av detta handlar också om minskningen av spåråtkomstavgifterna. Det gäller särskilt hanteringen av järnvägsgods. Det sistnämnda kräver en dedikerad masterplan som kommer att inkludera även reflektionerna om framtida spåråtkomstavgifter, förklarar CER:s VD.

Samtidigt refererar Libor Lochman till en annan fråga som kommer att ha stor inverkan på järnvägens potential och dess roll i EU:s Green Deal. Det handlar enligt Lochman om internationalisering av externa kostnader.

- Om vi ​​vill utveckla grön rörlighet måste vi införa användarlöner och föroreningsavgifter i alla lägen. Allt detta är avgörande för European Green Deal och naturligtvis för järnvägssektorns framtida konkurrenskraft, konstaterar Lochman.

Libor Lochman understryker att det är mycket svårt att uppnå lika villkor mellan järnvägar och motor-och landsvägar:

- Vi arbetar efter ett långsiktigt perspektiv. Andra kallar den för en långsiktig dröm. Men vi måste göra allt för att det ska bli verklighet.

Källa: Rail Tech