Trafikverket vill se resor mellan Malmö och London

Resor mellan Malmö och London skulle ta cirka 16 timmar. Foto:SJ/Arkivbild

I sin delredovisning riktar Trafikverket blickarna mot Köln i Tyskland. Det skulle låsa upp möjligheter till resor mellan Malmö och London på cirka 16 timmar. Om detta rapporterar DN.

– Det beror främst på de goda förbindelserna därifrån, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket till DN.

Även Hamburg nämns i delredovisningen som ett tänkbart alternativ. På ännu längre sikt finns även Frankfurt, Bryssel, Berlin och Basel som tänkbara destinationer. Samtidigt finns knutar som behöver lösas upp om projektet ska bli verklighet. Dels måste trafiksäkerhetsregler som skiljer åt mellan de berörda länderna, Sverige, Danmark och Tyskland, synkroniseras. Dels finns problematik kopplade till de olika ländernas elsystem. 

– Vi har haft en god dialog med Trafikverket där vi kunnat dela med oss av erfarenheter. Just nu är vi ju en skandinavisk aktör men vi märker att intresset för att resa klimatsmart ut i Europa är väldigt stort. Vi är absolut intresserade av att trafikera sträckan men det är för tidigt för att säga mer än så eftersom utredningen inte är klar, säger Dan Olofsson, chef för upphandlad trafik på SJ, till DN.

Om projektet blir verklighet kommer de första tågen rulla mot Köln tidigast 2022, enligt nuvarande planer.