Västtrafik vinner designpris

De nya tågen vunner The Good Design Awards. Foto: Västtrafik

Västtrafiks stora tågupphandling av 45 tåg blev klar under 2018. Nu har de nya tågen vunnit designpriset The Good Design Awards. Under 2021 anländer de första av Västtrafiks nya snabbtåg av märket Zefiro Express. Med en motivering kring funktionalitet, stilrenhet och användarvänlighet har de nya tågen vunnit The Good Design Awards 2019.

– Det känns fantastiskt att tågen uppmärksammas på detta sätt. Vi är väldigt nöjda med resultatet - bekväma och driftsäkra fordon som tål vårt klimat med både funktionella ytor och sittplatser för många. Tågen byggs och designas med både resenärers och personals önskemål i åtanke och kommer bli ett riktigt lyft för alla våra tågresenärer i Västra Götaland, säger Helene Frahm, projektledare på Västtrafik.

The Good Design Awards är en av de äldsta och mest prestigefyllda tävlingarna inom design och innovation. Tågets utformning vann i gruppen ”Transport” där alla typer av färdmedel tävlar. Designen har tagits fram tillsammans med tågtillverkaren Bombardier Transportation, som levererar de nya tågen till Västtrafik och Västra Götalandsregionen. Interiören är framtagen tillsammans med en fokusgrupp. Det blir bland annat stora flexibla ytor för rullstolar, rullatorer, barnvagnar och cyklar.

Planen är att de första tågen ska anlända i slutet av 2021. Då ska de först testköras innan de börjar rulla i ordinarie trafik. Tågen kommer att trafikera alla Västtrafiks tågsträckor i Västra Götaland.