Chiltern Railways testar första brittiska 3D-tryckta reservdelar för tåg

Chiltern Railways in Marylebone station. Foto: Wikipedia, kredit: Smiley.toerist

Chiltern Railways har blivit den första tågoperatören i Storbritannien som testar 3D-tryckta delar på tåg i passagerarservice.

Operatören har samarbetat med brittiska tåguthyrningsföretaget Angel Trains och andra ledande 3D-tryck- och teknikföretag, för att kunna producera flera 3D-tryckta delar. Det rör sig om olika delar i säten och handtag som har installerats på tåg som redan trafikerar inom brittiska järnvägsnätet.

Man räknar med att 3D- printade delar kommer att göra det möjligt för tågoperatörer att påskynda utväxlingen av föråldrade delar med nya innovationer, så att järnvägsföretag som Chiltern snabbare kan sätta sin rullande materiel i trafik igen.

Underhåll av tåg och kundtjänstkvalitet förväntas också bli bättre genom användningen av 3D-utskrift för ytterligare delar.

Den nuvarande konventionella serietillverkningen tar cirka fyra månader när det gäller armstöd och två och en halv månad för handtag.

Men med 3D-tryck kan Chiltern få de nya delarna producerade inom en vecka för armstöd och tre veckor för de sju handtag som krävs.

Kostnadseffektiv 3D-utskrift blir en ytterst viktig del av Chilterns framtida tågdrift, anser företagets ledning.