Kina satsar 400 miljarder i Pakistan

Tåg på Karachi Cantt järnvägsstation. Photo: Karachiexp

Kina ska satsa 400 miljarder kronor i Pakistan - för att bygga en modern motsvarighet till den medeltida handelsrutten Sidenvägen.

Projektet kan ytterligare stärka Kinas inflytande i den oroliga regionen.

När president Xi Jinping inleder ett två dagar långt besök i Pakistan på måndagen väntas han tillkännage Kinas hittills största enskilda satsning i ett annat land. Vägar och järnvägar ska skapa en över 300 mil lång handelsförbindelse mellan Xinjiang i nordvästra Kina och Indiska oceanen. Men de mest kostnadskrävande investeringarna - motsvarande nästan 300 miljarder kronor - ska trygga Pakistans djupt problemdrabbade energiförsörjning.

-Det finns en klart positiv sida eftersom det inte finns någon annan, i till exempel de europeiska länderna, som vill investera i den regionen, säger Sten Widmalm, professor i statsvetenskap vid Uppsala universitet och Pakistankännare.

Skriande behov av tillväxt

Pakistans minister för planering, Ahsan Iqbal, pekar i The Wall Street Journal ut infrastruktursatsningarna som en bro mellan Kina och marknaderna i Central- och Sydasien, med totalt tre miljarder invånare. Det är nästan halva världens befolkning.

Det finns också ett skriande behov av tillväxt i hela regionen, påpekar Sten Widmalm. Bättre infrastruktur kan skapa stabilitet i en del av världen som behöver förutsättningar för mer sammanhållna samhällen.

-Däremot är det inte säkert att regimerna, i till exempel Pakistan, förmår att hantera det på ett bra sätt. Hittills har de mest använt ekonomisk tillväxt för att förstärka den militära dominansen. De skulle i stället behöva satsa på sina skolor och en mer sekulär stat, säger han.

-Det är också problematiskt att Kina inte har några betänkligheter kring om Pakistan är en demokrati eller inte.

Har egna intressen

Kina tjänar också sina egna säkerhetspolitiska intressen och stärker sitt inflytande i regionen när man pumpar in mångmiljardbelopp i Pakistan. Bedömare pekar ut Kinas nuvarande primära handelsrutt i Malackasundet mellan Malaysia och Sumatra som sårbar.

-Kina har sina regionala geopolitiska intressen som de vill försörja. Det här en region som går igenom ett stort trauma just nu, eftersom man har sådana problem med extremister i landet (Pakistan) och på andra sidan gränsen i Afghanistan, säger Sten Widmalm.

I februari förklarade utrikesminister Wang Yi att Kina är redo att medla för att få talibanerna i Afghanistan till fredsförhandlingar med regeringen.

Men satsningarna riskerar också att öka spänningarna i den redan konfliktdrabbade regionen. Det är Kina som ser till att Pakistan kan upprätthålla sin kärnvapenarsenal, i kapprustning med Indien.

-Och när Indien, som stöttas av USA, följer med i upprustningen uppfattar Kina det som att man rustar mot dem, säger Sten Widmalm.

(TT)