Trafikverket aviserar om begränsad tågtrafik i påsk

Tågmöte strax söder om Stockholm Central. Foto: Christer Wiik

Trafikverket kommer att genomföra flera spårarbeten under påskhelgen som innebär att tågtrafiken till och från Stockholm måste begränsas. För att minska trafikpåverkan kommer flera arbeten att genomföras samtidigt, under dagar då färre reser.

Påsken är den helg på året då flest planerade banarbeten utförs. Det är stora arbeten, som kräver att tågtrafiken stängs av. Antalet helgdagar är många, vilket gör att det är färre pendlare och dagliga resenärer än andra veckor.

Efter påskhelgen tas trafiken via Stockholm C upp igen, men då kommer istället Mälarbanan hållas stängd mellan Barkarby och Kallhäll under en vecka, vilket innebär att både SL och SJ kommer köra ersättningstrafik på för de som pendlar på sträckan.

– Vi förstår att de här avstängningarna blir besvärliga för många resenärer eftersom så många börjar eller slutar sin resa på Stockholm Central. Det är därför vi har samlat ihop alla nödvändiga arbeten under de helgdagar då vi har något färre resande, och kan få så många arbeten utförda samtidigt som möjligt, säger Jonas Westlund, chef för Trafikverkets kapacitetsplanering.

Trafiken mellan Stockholm Central och Älvsjö kommer att vara stängd från skärtorsdagen den 2 april till måndag morgon den 6 april, klockan 9.00, samtidigt som trafiken är starkt begränsad mellan Stockholm Central och Sörentorp (till och från Uppsala) och Mälarbanan inleder sina trafikstörande arbeten på söndag kväll den 5 april klockan 23.00. Det betyder att under tio timmar, från söndag klockan 23 till måndag klockan 9, kommer endast tre spår med begränsad trafik mellan Stockholm och Uppsala vara öppna.

Efter påskhelgen är trafiken avstängd på Mälarbanan mellan Barkarby och Kallhäll fram till den 13 april. Gamla Årstabron kommer också att renoveras under veckorna 15 till 31, vilket innebär att trafiken mellan Stockholm Södra och Älvsjö kommer gå på två spår istället för fyra. Det betyder att inga pendeltåg kan stanna i Årstaberg och några minuters längre resetid på både fjärrtåg och pendeltåg från Stockholm Central och söderut.

– Alla dessa arbeten kommer förstärka järnvägen på olika sätt, genom att minska sårbarheten, öka kapaciteten, och vi förlänger Årstabrons livslängd med 60 år, säger Jonas Westlund.

Arlanda Express påverkas inte av påskhelgens banarbeten.