Folkfest när Södra stambanan firade 150 år

Foto: Kerstin Ericsson

Trafikverkets jubileumståg, för att fira Södra stambanans 150 år, lockade tusentals människor utmed linjen och på stationerna.

Det var många förväntansfulla ansikten som riktades mot det välbekanta ljudet av tjutande ånglok och kamerorna höjdes i takt med att tåget med sina tolv vagnar rullade in till perrongerna.

Under helgen har jubileumståget med sina hundra år gamla ånglok F 1200 och B 1316 lockat tusentals människor att både åka med på resan och att besöka stationerna för att få sig en närmare titt.

Jubileumsfärden startade i Malmö tidigt på morgonen och efter flera uppskattade uppehåll längs vägen avslutades dagen i Nässjö, som bjöd på ren folkfest. Dagen därpå återupptogs resan och klockan 18.59 nådde tåget sin slutdestination på Stockholm Central.

Sveriges Järnvägsmuseum körde tåget och personalen var klädd i tidsenliga kläder. De var alla påtagligt nöjda med helgens resa.

– Att arrangera en resa av den här digniteten är en enorm logistisk utmaning, säger Henrik Reuterdahl på Sveriges Järnvägsmuseum. Loken är hundra år gamla, och förväntningarna på oss har varit skyhöga.

– När nu resan är genomförd kan vi konstatera att allt blev en fullständig succé. Loken presterade som de aldrig gjort något annat, tåget gick i tid, trafikledningen var med på noterna, vädret visade sin bästa sida och jag har aldrig sett maken till intresse med folk både utmed linjen och på de längre uppehållen. Vi från Sveriges Järnvägsmuseum är så glada att ha kunnat arrangera detta och glädja så många människor, säger Henrik Reuterdahl.

Källa: Trafikverket