Förbättrade förutsättningar för järnvägsunderhållet

Foto: SGI

Garanterad tid till arbete i spår och ändrade ersättningsregler ska stärka underhållet och ge bättre förutsättningar för järnvägens entreprenörer. Det är förbättringar i de kontrakt för järnvägsunderhåll som Trafikverket nu ska upphandla.

Tillgången till tid i spåret är avgörande för att kunna underhålla järnvägen på ett effektivt och säkert sätt. Därför inför Trafikverket så kallade servicefönster i de nya underhållskontrakten. Det innebär att entreprenören garanteras arbetstid i spåret redan i samband med upphandlingen, vilket ska underlätta för entreprenören att kalkylera kostnader för de sträckor som avses.

– Syftet är att skapa förbättrade förutsättningar för det förebyggande underhållsarbetet. Genom att kunna garantera tider i spår redan i samband med upphandlingen av ett underhållskontrakt blir förutsättningarna för entreprenörens arbete tydligare, säger Anna Lundman chef för verksamhetsområde Underhåll.

En annan nyhet är tydliga ersättningsregler vid ökad trafik och därmed ökande underhållskostnader. Under 2000-talet har tågtrafiken ökat och avtalen anpassas nu till detta. Ersättningsmodellen förväntas göra det tydligare för anbudslämnaren och därmed enklare att räkna på sitt anbud. Det gör också att riskerna för olika tolkningar och eventuella tvister i kontrakten minskar.