Utökad trafik till Bro inom räckhåll

Kungsängen station, Upplands bro. Foto: Ahlqvist & Almqvist

Trafikförvaltningen Stockholms läns landsting, som planerar pendeltågstrafiken, har lämnat in en ansökan till Trafikverket om att kunna köra fler tåg till och från Bro i rusningstid. Fem extra tåg från Bro på morgonen och två extra från Stockholm på eftermiddagen är vad Trafikverket ska besluta om, senast den 26 september.

Pendeltågen till och från Bro går varje halvtimme, något som gång på gång påpekats är för sällan. Nu har Trafikförvaltningen Stockholms läns landsting (SLL) lämnat in en ansökan till Trafikverket om att få utöka trafiken, i alla fall i rusningstid. Totalt handlar det om fem tåg på morgonen och två tåg på eftermiddagen. De fem extra tågen planeras lämna Bro klockan 05.13, 05.43, 06.21, 06.51 och 07.21. De två extra eftermiddagstågen planeras lämna Stockholms central klockan 16.35 och 17.35. Tågen planera utöver de tåg som redan går till och från Bro. Den 26 september lämnar Trafikverket besked i frågan men om allt går väl kan de nya tågavgångarna starta redan den 14 december 2014.

– Det är oerhört goda nyheter. Det är bara ett första men viktigt steg. Även om det definitiva beslutet inte är fattat än så har äntligen Trafikförvaltningen insett vilket behov det finns av utökad trafik till Bro, kommenterar Irène Seth (M), kommunstyrelsens ordförande.

– Äntligen ger vårt hårda arbete resultat, glädjande att vi nu äntligen tar det första steget mot tätare turer till Bro, kommenterar Yvonne Stein (FP), kommunalråd och själv bosatt i Bro.

Upplands-Bro kommun, med cirka 25 000 invånare,  ligger vid Mälaren drygt två mil nordväst om Stockholm och ca 25 minuters pendeltågsresa från Stockholms central. Upplands-Bro har två tätorter, Kungsängen och Bro.