”Hög tid för regeringen att besluta om snabbtåg”

Foto: SJ/Stefan Nilsson

Regeringen bör ge klartecken till Trafikverket att gå vidare med förslaget om nya stambanor för snabbare tåg, som presenterades av Trafikverket. En finansieringsmodell som garanterar rimliga biljettpriser måste också tas fram. Detta enligt Miljöpartiet som nu kommenterar Trafikverkets snabbutredning om nya stambanor Stockholm-Malmö-Göteborg.

 - Resenärer och experter har varit överens länge om att Sverige skulle tjäna på kortare restider och fler avgångar mellan våra största städer. Ändå har alliansen dröjt i snart åtta år med att sätta ned foten. Det är hög tid att besluta om framtidens järnväg nu, säger Åsa Romson, språkrör för Miljöpartiet.

Miljöpartiet varnar samtidigt för att Trafikverkets förslag om att höja banavgifterna, för att finansiera de nya stambanorna, kan leda till orimligt höga biljettpriser för resenärerna.

- Vi vill att biljettpriserna för de nya snabbtågen hålls på rimliga nivåer. Här har staten ett ansvar. En resenärsvänlig modell för finansieringen måste fram, säger Stina Bergström, trafikpolitisk talesperson