Tågresenärer får fler resmöjligheter

Foto: Trafikverket/Göran Fält

Den 15 december, börjar den nya tågtidtabellen att gälla. Nytt för det här året är att resenärer kan välja mellan fler tågbolag på sträckorna Stockholm–Göteborg och Stockholm–Sundsvall.

 Tidtabellen erbjuder fler resmöjligheter med nya aktörer. Tre tågbolag konkurrerar på sträckan Stockholm–Göteborg. Där kör SJ AB, Citytåg i Sverige AB och MTR Nordic AB snabbtågen. Citytåg och MTR planerar att köra trafik senare under 2014. 

Tågkompaniet börjar med ny helgtrafik mellan Västerås och Stockholm, där även SJ kör. 

SJ återupptar trafiken mellan Malmö och Göteborg. I Skåne utökas trafiken med Pågatågstrafik mellan Hässleholm och Markaryd och mellan Hässleholm och Bromölla samt med Krösatågstrafik på sträckorna Hässleholm- Alvesta- Växjö och Kalmar- Emmaboda- Karlskrona.

Den nya tidtabellen tas fram i nära samarbete mellan Trafikverket och de tågbolag som ansökt om tider i spår.

– Vårt främsta mål är att tillgodose resenärernas behov så långt det är möjligt. Det är även viktigt att se till att det finns utrymme för att kunna utföra underhållsarbeten på järnvägsanläggningen för att få den robusta och tillförlitliga infrastuktur som vi eftersträvar, säger Jonas Westlund, chef försäljning på Trafikverket.

Allt fler väljer tåget som transportmedel och i år har 48 tågbolag ansökt om plats i tidtabellen. Det är fyra fler jämfört med förra året. Den nya tidtabellen gäller från den 15 december 2013 till den 13 december 2014.