Züblin tar över bygget av Citybanans bro i Årsta

Foto: Christer Wiik

Züblin tar över huvudansvaret för bygget av Citybanans järnvägsbro i Årsta, efter att danska Pihl & Søn gått i konkurs. Då bygget var en totalentreprenad så försvårade det bytet av huvudentreprenör. Bygget kommer nu att försenas med cirka en månad, skriver Byggindustrin.

Bron ska gå över spårområdet i Årsta och är en del av Citybanan.

Efter att Pihl & Søn gick i konkurs meddelade konkursförvaltaren att konkursboet inte tänkte driva bygget vidare. Trafikverket siktade då in sig på att behålla så mycket som möjligt av kompentensen hos de som arbetade med bron. Detta har lett till att den största underentreprenören, Züblin, nu tar över huvudansvaret. De övriga underentreprenörerna kommer även de att jobba kvar.

Trafikverket har köpt loss viktig utrustning från konkursförvaltaren, som till exempel formvagnen, bodar och maskiner, För detta har man betalat drygt 10 miljoner kronor.

Züblin kommer att ha huvudansvar för entreprenaden, men för projekteringen så har Trafikverket skrivit avtal med Centerlöf & Holmberg samt Cowi.

– Trafikverket har övertagit konstruktionsansvaret gentemot entreprenören och det är nu en utförandeentreprenad, säger Kjell-Åke Averstad, Citybanans projektchef, till Byggindustrin.