"Europakorridoren är inget storstadsprojekt”

Karta: Europakorridoren
Karta: Europakorridoren

Många tror att de höghastighetsbanor vi  talar om i Europakorridoren bara kommer att gynna storstäderna och deras närmaste omgivningar. Detta resonemang har vi i Europakorridorens ledning aldrig accepterat. Det skriver Gunnar Sibbmark, vd och vice ordförande i Europakorridoren AB, i organisationens senaste nyhetsbrev.

 Europakorridoren har låtit KTH göra en utredning om hur järnvägssatsningarna inom Europakorridoren  kan komma att påverka de mindre orterna längs banornas sträckningar och  också omkringliggande kommuner.

Denna utredning är nu klar och sammanfattningen av utredningen talar om hur de kraftigt förkortade restiderna kommer attmedföra tillgänglighetsförbättringar för människor i en stor del av Sverige. Pendlingsmöjligheterna kommer att öka. Detta medför att människor får betydligt fler arbetsplatser att välja mellan, när man söker arbete. Chansen ökar alltså för att man skall hitta det arbete man verkligen vill ha och passar för. Företagen kommer att få fler människor att söka bland, när man skall anställa nya medarbetare. När rätt person kommer på rätt plats ur såväl den anställdes som företagens synpunkt kommer produktiviteten att öka i svenskt näringsliv och därmed ökar BNP.

Detta har vi påpekat många gånger från Europakorridorens sida och detta är också en av de stora motiveringarna till att vi skall bygga ut det nya järnvägssystemet. Dessutom löser vi en stor del av kapacitetsproblemen på det svenska järnvägsnätet.

Nu visar KTH rapporten att vårt resonemang med stor sannolikhet är rätt. Människor kommer iframtiden att kunna bo även i de mindre orterna och söka arbeten i de större.

Utan bättremöjligheter till pendling kommer allt fler människor att tvingas flytta till de stora

städerna. Med goda kommunikationer kan man bo kvar ute i landet med billigare boende, bättre miljö och tillgång till naturen och ändå ha goda inkomster från den arbetsplats man valt.

Satsningen på höghastighetsbanor är alltså inte en storstadssatsning utan i minst lika hög grad en överlevnadsfråga för de mindre kommunerna, som kanske är de största vinnarna, när man ser till helheten.