Tåget både snabbare och billigare än flyget

Graf : KTH:s tåggrupp

En ny rapport från KTH:s järnvägsgrupp visar att det är billigare att åka tåg än att flyga mellan Sveriges större städer. Om denna rapporterar metro.se.

– Allt fler resenärer köper sina tågbiljetter tidigt, vilket ger ett lägre pris, säger Tobbe Lundell, presschef på SJ.

Enligt rapporten, som KTH:s tåggrupp genomfört på uppdrag av SJ, står det klart att tågpriserna har sjunkit sedan 2010 samtidigt som flygpriserna mer eller mindre är oförändrade. Tåggruppen har tittar närmare på fyra specifika linjer, alla med bas i Stockholm. Resor till Göteborg, Malmö, Sundsvall och Umeå jämfördes eftersom tåg och flyg konkurrerar på dessa storstadslinjer.

I studien framkommer det att tåget på dessa linjer är betydligt billigare än flyget. En annan föreställning är att tåget är långsammare än flygresan. När det gäller långa avstånd stämmer det, men KTH:s Järnvägsgrupp har jämfört linjerna där snabbtåg och flyg konkurrerar. På dessa sträckor går tåget lika snabbt, eller något långsammare än flyget när resan mäts från centrum till centrum.

– Faktum är att SJ har sänkt snittpriserna konstant sedan 2005 vilket har att göra med rörlig prissättning, konkurrens och ökat resande. Men givetvis kan man hitta enskilda avgångar där flyg är billigare än tåg, men rent generellt är tåget betydligt billigare än flyget på dessa sträckor, säger Tobbe Lundell, presschef på SJ, i ett pressmeddelande.