Tågresenärer sparade 26 ton koldioxid

Foto: Skånetrafiken

När 3 500 bilpendlare tog tåget under avstängningen av E6an, sparade de tillsammans cirka 26 ton koldioxid varje dag. Nu hoppas Skånetrafiken att de nya tågresenärerna vill fortsätta att resa hållbart.

Genom att ta tåget istället för bilen till jobbet under avstängningen av E6:an, har de 3500 arbetspendlarna tillsammans sparat över 99 procent av deras dagliga koldioxidutsläpp.

– Vi vill tacka alla våra nya resenärer som ställde bilen hemma och provade tåget under avstängningen. Nu hoppas vi att de vill fortsätta att resa hållbart med oss, säger Iris Rehnström, miljö- och hållbarhetsansvarig på Skånetrafiken.

Det som är bra för miljön är även bra för plånboken. Testfakta redovisar en milkostnad på 36 kronor för en Volvo V 70. I kostnaden ingår värdeminskning, reparationer, service, däckbyten, skatt men inte försäkring och parkering. En bilresa mellan Helsingborg och Malmö kostar 237 kronor en väg eller 475 kronor tur och retur.

– Att ta tåget kostar mindre än hälften. Att åka kollektivt sparar klimatet och ekonomin, men också tiden som man får över till annat än att sitta i bilkö, säger Iris Rehnström.