Stora problem i järnvägstrafiken

Foto: SJ

Det varma vädret ställer till det för järnvägstrafiken. Det har uppsått stora problem på många håll i landet. Förutom att planerade banarbeten medför extra restid, är tåg inställda eller försenade bland annat på grund av risk för solkurvor, men även efter el- eller signalfel. Det rapporterar DN.

– Det är naturens krafter som har ställt till det, bland annat det kraftiga åskvädret som drog fram under natten påverkar med en del signalfel, säger Denny Josefsson, presskommunikatör på Trafikverket.  

Det år bland annat tågstopp mellan Simrishamn och Ystad på grund av elfel som orsakats av ett åskoväder. Även mellan Narvik i Norge och Kiruna är det helt stopp i tågtrafiken på grund av en brand vid spåren på den norska sidan. Västra stambanan mellan Katrineholm och Flen har drabbats av ett omfattande signalfel och en nedriven kontaktledning. Fjärrtrafiken mot Dalarna påverkas av en solkurva och trafiken måste ledas om.

I Småland är flera sträckor stängda och kan komma igång tidigaste lördag morgon. Det handlar bland annat om sträckorna Kalmar–Linköping, Värnamo–Halmstad, Jönköping–Värnamo och Nässjö–Vetlanda.