Stark SL-ekonomi enligt Tamsons

Stockholms läns trafiklandstingsråd, Kristoffer Tamsons (M). Foto: Moderaterna

Storstockholms Lokaltrafik, SL, går fortsatt starkt efter flera år av intensivt arbete med att stärka kollektivtrafikens intäkter och sänka kostnadsutvecklingen. Den senaste prognosen för 2018 visar på ett överskott om 400 miljoner kronor, vilket är 150 miljoner kronor mer än resultatkravet på 250 miljoner kronor. ”Vi har inte bara vänt SL:s ekonomi från underskott till överskott, vi ser nu också hur denna trend har varat under en längre tid och hur det starka resultatet delvis möjliggör för ytterligare satsningar på mer, bättre och utökad kollektivtrafik, säger trafiklandstingsråd Kristoffer Tamsons (M) i ett pressmeddelande.

- Att ha ordning och reda i kollektivtrafikens ekonomi börjar och slutar med att ha kontroll över trafikens kostnader. Nu är inte tidpunkten att släppa på vare sig livremmen eller svångremmen. Fortsatt kostnadskontroll och effektivitet i verksamheten är viktiga förutsättningar för att kunna förstärka trafiken där det verkligen behövs och samtidigt ha ekonomiska muskler för att fortsätta genomföra viktig utbyggnad av kollektivtrafiken, fortsätter Kristoffer Tamsons.

- Det har krävts tuffa och många gånger svåra beslut för att nå hit. Det gäller nu att hålla två tankar i huvudet samtidigt. Att kunna använda delar av det säkrade överskottet till miljonsatsningar på trafiken, samtidigt som detta inte innebär grönt ljus för alla de önskelistor som finns för olika favorit- eller prestigeprojekt. Nu startar ett skyndsamt, men också nogsamt arbete med att undersöka hur stort vårt reformutrymme är och hur det kan komma resenärerna till del på ett så bra och snabbt sätt som möjligt, avslutar Kristoffer Tamsons.