Så ska Öresundstågen rustas upp

Öresundståg. Foto: Hallandstrafiken

Nu har det första Öresundståget rullat in till Swedtracs verkstad utanför Västerås för upprustning. Tåget ska få en rejäl uppfräschning, både exteriört och interiört. Tanken är att alla Öresundstågen ska upprustas till nyskick, med komfortupprustning och ny design.

De aktuella tågen som ska rustas upp är ett av de äldsta, som levererades år 2000 i samband med att trafiken över Öresundsbron startade.
- Att Öresundstågen nu kommer genomgå en upprustning är behövligt. Att miljön i tågen är fräsch och att man kan resa på ett bekvämt sätt påverkar helhetsbilden och attraktiviteten av att resa kollektivt. Förhoppningen efter upprustningen är att upplevelsen av resan blir mer positiv, säger Andreas Almquist, vd på Hallandstrafiken AB.

I upprustningen ingår bland annat:
* Renoverade och omklädda stolar i 2 klass
* Nya fällbara stolar i 1 klass
* Ny belysning
* Fler eluttag
* Nya golvmattor
* Nytt toalettsystem
* Total rengöring invändigt
* Ny design invändigt och utvändigt
* Nya bagageställ
* Förbättrad rullstolsplats

Flera av förändringarna kommer från kundernas synpunkter och utvärderingarna av det ”pilotfordon” som rullat i trafik för att testa olika funktioner.
- Upprustningen har varit mycket efterlängtad eftersom tågen efter mer än 15 år i trafik är slitna. Det är därför mycket glädjande att upprustningen nu äntligen är igång. 22 tåg kommer att upprustas per år och alla 111 tåg beräknas vara upprustade inom cirka fem år, säger Magnus Andersson, affärschef för fordon och underhåll affärsområde tåg på Skånetrafiken.
- Vi räknar med att det första upprustade tåget kan rulla ut i oktober eller november, säger Magnus Andersson.
Källor: Hallandstrafiken, Skånetrafiken