Nya mötesspår ska öka punktligheten på Ystadbanan

Pågatåg av modellen X61 som trafikerar linjen sedan 2011. Foto: Wikipedia, kredit: Erik Höglund

Med hjälp av två nya spår för tågmöte längs Ystadbanan ska Trafikverket öka flexibiliteten och punktligheten för tågtrafiken. Media hälsas välkomna till en pressträff för mer information om arbetet.

Det råder kapacitetsbrist på Ystadbanan och för att kunna öka punktligheten för Pågatågen behövs fler platser där tågen kan mötas. Nu satsar Trafikverket på två nya mötesspår, ett i Skabersjö och ett i Vilhelmsborg (Svarte). Målet är en ökad punktlighet som i sin tur kan locka fler resenärer att åka kollektivt. Arbetet inleds under juli.

Mötesspåret i Skabersjö planeras vara klar i augusti medan arbetet i Vilhemsborg (Svarte) kommer pågå fram till december 2017.

Mellan torsdagen den 20 juli klockan 21.00 och måndagen den 24 juli klockan 04.55 ställs alla tåg in mellan Hyllie och Svedala. Natt mot fredagen den 21 juli är även vissa tåg inställda mellan Ystad och Hyllie. Bussar ersätter de flesta tåg och Skånetrafiken hänvisar även till regionbussar.

I samband med inkoppling av mötesspår i Vilhelmsborg (Svarte) kommer Trafikverket att stänga för tågtrafik mellan Simrishamn och Rydsgård också mellan den 12 och 19 november 2017.

Det kommer att ta längre tid att resa under tiden som arbetet pågår. Därför uppmanas resenärerna att söka resan i Skånetrafikens app eller på skanetrafiken.se

Källa: Trafikverket