Landshövdingar vill se fyrspår mellan Uppsala och Stockholm

Foto: Puggen

Landshövdingarna i tre län, Uppsala, Stockholm och Gävle, vill se fyrspårig trafik hela vägen mellan Uppsala och Stockolm. Det skriver de i en debattartikel i Uppsala Nya Tidning (UNT).

Mellan Uppsala och Stockholm finns landets mest trafikerade tågsträcka med cirka 16 000 passagerare som reser söderut varje dag och drygt 7 000 passagerare som reser norrut. Från Stockholm till Arlanda sker trafiken på minst fyra spår, men norr om Arlanda till Uppsala måste alla tåg dela på endast två spår.

Trafiken ökar kontinuerligt och sträckan brottas regelbundet med tekniska problem i spårinfrastrukturen som leder till förseningar, ibland upp till flera timmar, framhåller artikelförfattarna som vill att planering för fyrspår börjar redan i dag då tiden är kritisk för tågkapaciteten mellan Stockholm och Uppsala.

”Pendeltåg med många stopp, fjärrtåg och godståg trafikerar samma spår. Eftersom omkörning inte är möjligt måste alla tåg anpassas till det långsammaste tåget. Nuvarande spårkapacitet svarar inte upp mot behoven i en växande huvudstadsregion”, skriver landshövdingarna vidare och slår fast:

”Det finns en självklar lösning på problemet, och det stavas fyrspår. Med fyra spår hela sträckan mellan Uppsala och Stockholm kan både godståg, fjärrtåg och pendeltåg trafikera sträckan samtidigt.”