Fler mutmisstänkta chefer på Bombardier

Sören Andersson/TT: En rysk medborgare (mannen i blå skjorta) som är anställd på Bombardier i Sverige häktades den 10 mars av Stockholms tingsrätt. Arkivbild.

I mars häktades en rysk man, en inköpschef på Bombardier i Stockholm, misstänkt för givande av muta. Samtidigt framkom att ytterligare två personer i ledningen, varav en styrelseledamot, hade delgivits misstanke om samma brott. Nu har ännu fler chefer, oklart exakt hur många, förhörts och fått samma besked.

Det rör sig om personer på höga positioner, säger åklagaren Thomas Forsberg till TT.

Den ende häktade

Den ryske mannen är dock den ende som är häktad eftersom han anses löpa risk att fly landet. Forsberg hoppas väcka åtal i sommar mot åtminstone inköpschefen.

TT och SVT:s Uppdrag granskning rapporterade i mars om de misstänkta mutorna i samband med att Bombardier i Sverige sålde signalsystem till järnvägen i det ökänt korrupta Azerbajdzjan. Via en mellanhand utan kontor, brevlådeföretaget Multiserv Overseas, och med en partner som inte har gått att hitta i Azerbajdzjan, Trans-Signal-Rabita, kan närapå en miljard kronor ha gått till mutor. Syftet, enligt åklagaren, var att vinna en upphandling som till största delen finansierats med ett lån från Världsbanken. Även Världsbanken utreder affären.

Fastän Bombardier i Sverige levererade utrustning direkt till Bombardier i Azerbajdzjan gick fakturan via Multiserv, som lade på 450 procent eller minst 570 miljoner kronor för samma utrustning. Bakom Multiserv finns en uppsjö brevlådeföretag i skatteparadis.

Avfärdar fusk

Bombardier avfärdar anklagelserna om fusk med upphandlingen men har i övrigt inte velat kommentera uppgifterna om korruption. Företaget påpekar också att ingen har åtalats, men att personal har stängts av tills vidare.

"För att undvika intressekonflikter eller risk för sådana kan vi bekräfta att vi internt har beslutat att några anställda har stängts av med bibehållen lön under tiden som vår interna utredning pågår", säger Bombardiers kommunikationschef Claas Belling i en skriftlig kommentar till TT.