Nu startar planeringen av Sydostlänken

Sydostlänken finns med i den Nationella planen. Foto: Trafikverket

Sydostlänken skapar förutsättningar för smidigare och mer hållbara transporter både för näringsliv och för resenärer. Planeringsarbetet är nu påbörjat och med nu givna förutsättningar är en trolig byggstart 2027-28. Just nu arbetar Trafikverket med att identifiera var mötesspår och var stationer bör finnas. När det arbetet är gjort kan man gå vidare med ytterligare planering och järnvägsplan som krävs innan en byggstart.

Sydostlänken finns med i den av regeringen fastställda Nationella planen för transportsystemet 2018-2029. Med nu givna förutsättningar är en trolig byggstart 2027-28, under förutsättning att hela projektet finns finansierat i nästkommande plan för perioden 2022-2033.

Det planeringsarbete som krävs för ett genomförande enligt regeringens fastställelsebeslut är påbörjat. Just nu arbetar Trafikverket med att identifiera var mötesspår och stationer bör finnas. När det arbetet är gjort kan vi gå vidare med ytterligare planering och järnvägsplan som krävs innan en byggstart.

De delar av Sydostlänken som kopplar mot persontrafik i stråket med- och samfinansieras av berörda regioner och kommuner, vilket innebär att parterna tar ett gemensamt ansvar för genomförande och finansiering av infrastrukturprojektet. Sydostlänken innefattar elektrifiering och upprustning av befintlig järnväg mellan Älmhult och Olofström, samt utbyggnad av en ny järnvägsförbindelse mellan Olofström och Blekinge kustbana vidare mot Karlshamn.