Uppsala får ett resecentrum

Antalet resande kommer att öka med ytterligare två järnvägsspår mellan Stockholm och Uppsala. Visionsbild: Uppsala kommun

Uppsala kommun har fattat beslut om att ta nästa steg i utbyggnaden av resecentrum. Ett nytt Uppsala central är ett viktigt stadsutvecklingsprojekt. Antalet resande kommer att öka i samband med ytterligare två järnvägsspår mellan Stockholm och Uppsala.

– Resecentrum ska fortsätta vara en fantastisk mötesplats mitt i staden, men det behöver bli större. Därför ska vi nu göra Sveriges vackraste resecentrum ännu bättre med mer service, handel och smidiga transportlösningar, säger Erik Pelling (S), ordförande i kommunstyrelsen.

Uppsala har en av Sveriges vackraste centralstationer som redan idag fungerar som en nationell och regional knutpunkt och mötesplats för Uppsalas invånare. Här finns plats för handel, service, cykelparkering och en fin järnvägspark. Det är värden som ska fortsätta att utvecklas samtidigt som utbyggnaden av stationen och spår ger förutsättningar för fler arbetsplatser och bostäder och, inte minst viktigt, ett mer hållbart resande.

Kommunstyrelsen ska under 2020 fatta beslut om hur man ska gå vidare med projektet Uppsala central. Det handlar bland annat om att se över hur platsen kan få den kapacitet som behövs när fyrspåret är utbyggt, att säkerställa vad som krävs för att centralen ska fungera som en effektiv bytespunkt mellan tåg, buss, spårväg, gång och cykel, och samtidigt vara en levande och attraktiv plats som stärker sambanden i staden.

Utbyggnaden av kollektivtrafiken och Uppsala central är ett samarbete mellan kommunen och Region Uppsala och vilar på en gemensam avsiktsförklaring med Jernhusen och Trafikverket.