Järnvägstrafiken byter it-system - igen

Trafikverket byter IT-system lagom till julruschen. Arkivbild

Det var inte länge sedan Trafikverket bytte planeringssystem något som har lett till stora problem för tågtrafiken. Nu är det dags igen lagom till julruschen. Den 11 december kommer Trafikverket byta ut it-systemet för järnvägstrafiken för att bättre kunna planera vilka tåg som går var och när. Om detta rapporterar Afonbladet.

SJ anser att systemskiftet i grunden är positivt och kommer innebära fördelar, men att Trafikverket agerat för långsamt.

– Vi får inte någon respons på vår vädjan om att antingen skynda på processen eller skjuta upp planeringen. Vi har fortfarande inte fått de sista delarna av systemet och nu är det två veckor kvar innan det är skarpt läge. Vi kommer inte hinna genomföra systemintegrationen för en trygg driftssituation, säger SJs presschef Tobbe Lundell till tidningen.

– Vi är allvarligt oroade för att det ska uppstå störningar. Julhelgen är våra största och viktigaste resdagar på året och vi förbereder oss på det värsta, men hoppas på det bästa, säger han.

Trafikverkets presschef Bengt Olsson säger att han förstår oron, men att man utgår från att systemet kommer att fungera från start.

– Vi gör det vi kan från vårt håll och rustar med bussar i mängder som vi aldrig gör annars. Det kommer inte att räcka, men det kan lindra eventuella förseningar, säger Tobbe Lundell.