Kontaktledningar mellan Hässleholm och Älmhult byts ut

Kontaktledningarna mellan Hässleholm och Älmhult är slitna och kommer att bytas ut. Foto: Trafikverket

Järnvägen mellan Hässleholm och Älmhult är hårt trafikerad. Kontaktledningen är sliten och risken för störningar är stor. För att öka driftsäkerheten och tillförlitligheten moderniserar Trafikverket kontaktledningssystemet i Skåne och Kronoberg. Arbetet startade i början av 2022 och beräknas vara klart 2026.

– Arbetet med kontaktledningen innebär att banan kommer att stängas för trafik vid flera tillfällen under de kommande åren. Det gör vi av säkerhetsskäl så att de som jobbar med kontaktledningsbytet ska ha en trygg arbetsmiljö, säger Jonas Wellberg, projektledare på Trafikverket.

För att maximera nyttan när järnvägen är avstängd passar Trafikverket på att samtidigt göra underhållsarbeten på sträckan. 

Den sex mil långa sträckan som påverkas under arbetet är en av Sveriges mest trafikerade dubbelspår och trafikeras med totalt 170 tåg per dygn. Ett antal som förväntas öka de kommande åren.

– Genom att byta ut kontaktledningssystemet ökar driftsäkerheten, vilket innebär att det kollektiva och miljövänliga resandet kommer att bli mer tillförlitligt, säger Jonas Wellberg, projektledare på Trafikverket.