Infranord säkrar strömförsörjningen på Sörlandsbanan i Norge

Infranord ska bygga en helt ny 15 mil lång kontaktledning med AT-transformationssystem på Sörlandsbanan. Foto: Bane NOR

Infranord ska bygga en ny 15 mil lång kraftledningsanläggning med AT-transformationssystem på Sörlandsbanan utmed sträckan Neslandsvatn Kristiansand i södra Norge åt Bane NOR. Det är ett omfattande byggprojekt som också skapar nya arbetstillfällen. Ordervärdet uppgår till drygt 1 000 miljoner norska kronor.

Den nya anläggningen kommer effektivisera energidistributionen och ge rätt spänningskvalitet till tågen vilket gör det möjlighet för fler och tyngre tåg att trafikera sträckan.

– Jag är oerhört nöjd med att Infranord får möjlighet att bidra till ökad transportkapacitet på järnväg i Norge. Vi har en etablerad organisation i Norge med kompetenta medarbetare och uppdraget ger oss möjlighet att ytterligare stärka vår position som järnvägsentreprenör i Norge, säger Henrik Löfgren, vd för Infranord.

Projektet innefattar demontering av den gamla anläggningen samt en helt ny 15 mil lång kontaktledning med AT-transformationssystem. Uppdraget inkluderar bland annat borrning och montering av mer än 3000 master och omfattar högspännings-, telekommunikations-, signal- och lågspänningsarbeten. Uppdraget är uppdelat i två entreprenader, med separata byggområden.

– Vi ser fram emot att bidra med vår specialistkompetens inom projektledning, grundborrning och kraftledningsarbete. Vi ska med stort fokus på säkerhet leverera hög kvalitet till vår kund Bane NOR, säger Rolf Roverud, vd för Infranord Norge.