Fyra kommuner vill se Arlandaregionen växa

Förbättrad infrastruktur i Arlandaregionen bedöms skapa 55 000 nya arbetsplatser. Foto: Trafikverket

Staten måste satsa på infrastrukturen för att Arlandaregionen ska växa. Det anser Upplands Väsby och flera andra kommuner som ser möjligheter att skapa 55 000 nya arbetsplatser. Fyra kommuner och Swedavia samarbetar för att påverka Arlandaregionens möjlighet att växa.

– Vi i Arlandaregionen står redo att göra det som krävs för att vi och Sverige ska kunna konkurrera på den globala arenan. Men för att lyckas med tillväxten måste staten satsa på vägnätet och kollektivtrafiken, säger Oskar Weinmar (M) som är kommunstyrelsens ordförande i Upplands Väsby.

xxx

Fyra kommuner efterlyser fler spår på sträckan Stockholm-Uppsala. Foto: Trafikverket

Målet är att regionen ska växa med Stockholm Arlanda Airport i centrum. I samarbetet ingår Swedavia, Upplands Väsby, Vallentuna, Sigtuna och Knivsta.

En förbättrad infrastruktur i Arlandaregionen bedöms skapa förutsättningar för 62 000 nya bostäder och 55 000 nya arbetsplatser. Beräkningarna bygger bland annat på effekterna av en förbättring av E4 och Ostkustbanan.

– Arlandaregionen har en viktig betydelse för Sverige och världen. Med sitt strategiska läge mellan Stockholm och Uppsala och närheten till Arlanda är vår region attraktiv att bo, leva och arbeta i. Vi vill vara med och påverka utvecklingen av regionen och Sverige, säger oppositionsråd Mathias Bohman (S).

Så behöver infrastrukturen förbättras menar kommunerna:

  • Ostkustbanan får fler spår på sträckan Stockholm-Uppsala.
  • E4 får fler körfält, samt nya och fullt utbyggda trafikplatser.
  • Roslagsbanan förlängs till Arlanda.
  • Kopplingen mellan Märsta och Arlanda förstärks, samt till kringliggande flygplatsstad.