The Connecting Europe Express gör stopp i Malmö

”The Connecting Europe Express” gjorde ett stopp i Malmö under sin Europaturné. Foto: Malmö Stad

Europeiska järnvägsåret, European Year of Rail, uppmärksammar fördelarna med gröna och effektiva spårbundna transporter i Europa. ”The Connecting Europe Express” gjorde ett stopp i Malmö under sin Europaturné. När tåget anländer i Paris har det fördats igenom 100 städer och 26 länder.

– Järnvägen har en viktig roll i den nödvändiga gröna omställningen. Vi ser att intresset för klimatsmarta resor ut i Europa ökar och vi ser att de ökade godsflödena genom Europa behöver ställas om och bli mer gröna. Genom att knyta ihop det europiska järnvägsnätet skapas en enorm potential, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö.

Roko Kursar (L), kommunstyrelsens vice ordförande, var på plats och hälsade välkomna till Sverige. Han överräckte en vimpel med Malmö stads stadsvapen och mottog en EU-flagga.

– Det är en stor ära att få hälsa tåget, och de europeiska dignitärerna som reser på det, välkomna till Sverige och Malmö. ”The Connecting Europe Express” resa genom Europa visar tydligt hur tåget är vår kontinents framtida kommunikationsmedel. Med byggandet av Fehmarn Bält-tunneln kommer kontinenten komma Sverige närmare och vi behöver en ny Öresundsförbindelse i form av en Öresundsmetro som kan ta till vara på all den potential som Fehmarn Bält för med sig, säger Roko Kursar (L), kommunstyrelsens vice ordförande.

Med på tåget var bland andra Deputy Director General Maja Bakran Marcich samt Director for Land Transport Kristian Schmidt från DG MOVE, ansvariga för transporter inom EU-kommissionen. Med på resan var även Pat Cox, Europeisk koordinator för järnvägssystemet ScandMed, Skandinavien – Medelhavet. På plats fanns även Lennart Andersson, Trafikverkets regiondirektör i Region Syd.