Nu ska järnvägen mellan Gävle och Söderhamn upprustas

Järnvägen mellan Gävle och Söderhamn får en rejäl upprustning. Arkivbild

Järnvägen mellan Gävle och Söderhamn får en rejäl upprustning i höst. Ett nytt spår och moderna växlar med värme och snöskydd ger en mer stabil och punktlig järnväg. När det är klart går tågen tystare, bullret minskar och komforten ökar för resenärerna.

– Vi vill att framkomligheten för gods- och persontåg ska vara god så att fler väljer järnvägen som transportväg. Det är det mest klimatsmarta transportmedlet och det är även mycket trafiksäkert, säger Adam Larsson, projektledare på Trafikverket.

Trafikverket har i flera år prioriterat underhåll på järnvägen där det gör mest nytta, vilket innebär på större stråk och i storstadsområden. Arbetet fortsätter nu mellan Gävle och Söderhamn. Det är en stor och nödvändig åtgärd som ger effekt på Ostkustbanan Gävle–Sundsvall, men även på hela stråket Stockholm–Umeå. Åtgärden ger också positiva effekter på järnvägssystemet i hela Sverige.

– Vi byter ut drygt sex mil sliten anläggning, och rustar upp järnvägen. Det minskar den överhängande risken för störningar och gör att vi kan möta efterfrågan på resor och transporter på järnvägssträckan för många år framåt, säger Adam Larsson.