Museijärnväg som terapi

Gammalt lok med Porter-ångpanna, byggt av H.K. Porter, 1901, nr 2313, spårvidd: 750 mm, på museumsstationen i Jockis i Finland. Foto: Creative Commons Lic. Kredit: Kippari10 GFDL

Banavsnittet mellan Jockis och Humppila är Finlands enda bevarade smalspåriga järnväg, som har haft allmän gods- och passagerartrafik.

- Entusiasterna bakom Jockis museijärnväg gör ett stort jobb som resenärerna sällan ser, skriver nyhetssajten Svenska Yle.

Dessutom skapar de positiva upplevelser både för sig själva och allmänheten, vilket de också fått erkännande för.

För några år sedan fick föreningen utmärkelsen årets mentalvårdsgärning av psykologföreningen i Sydvästra Tavastland.

Spåret är idag drygt fjorton kilometer långt och det, liksom all utrustning, upprätthålls i dag främst med talkokrafter av föreningens ungefär femtio aktiva medlemmar.

Något specialkunnande behövs inte om man vill ansluta sig till den här föreningen, men med tiden utvecklar många speciella kunskaper på något de inte ens visste att de kunde.

- Man får de uppgifter man tar sig och sedan kan man gå på olika kurser, berättar föreningsmedlemmen Mathias Luther till Svenska Yle.

- Själv har jag börjat med att dammsuga och klippa gräs och det behöver man ingen lång grundutbildning för. Sedan har jag gått några kurser och avancerat till behörig eldare, bromsare och tågklarerare. Säkert skulle det vara roligt att vara tågförare, men så långt sträcker sig inte mina ambitioner, förklarar Luther.

Många av medlemmarna i Jockis museijärnvägsförening har det gemensamt att de som barn var väldigt intresserade av modelljärnvägar.