Spårvagnstesterna i Tammerfors har genomförts utan större problem

Testkörningarna i Tammerfors samlade skaror av nyfikna stadsbor. Foto:Tampereen Ratikka

- Tammerforsborna har ännu inte vant sig vid spårvagnstrafiken. Enstaka bilister körde in på skenorna under provkörningen, skriver Helsingforstidningen HBL.

De första provfärderna för spårvagnen i finländska staden Tammerfors har dock genomförts utan större problem, meddelar det lokala spårvagnsbolaget Tampereen Raitiotie i ett pressmeddelande.

Alla tester gick enligt planerna på rutten mellan stadsdelarna Kaleva och Tammela den 14–17 september. Testkörningarna samlade en skara nyfikna ortsbor.

- Provkörningen har tydligen firats på olika sätt hemma hos folk och vi fick till och med applåder, säger projektingenjör Niina Uolamo i ett pressmeddelande.

Under testen uppgick hastigheten till spårvagnens egentliga trafikhastighet, det vill säga högst 60 kilometer i timmen.

- Det hände i viss mån att personer gick eller cyklade mot rött ljus, och även enstaka bilar körde mot rött. Några bilister körde också in på spårvagnsskenorna, vilket kan orsaka fara. Jag tror inte att det har varit avsiktligt, och vi kommer att fästa uppmärksamhet vid vägmärkningen på de här platserna. I en spårvagnsstad är det viktigt att hålla koll på trafikreglerna", säger Uolamo i pressmeddelandet.