Bombardier säljer företagets transportverksamhet till Alstom

Då var det andra tider. Ett nytt lokomotiv, som tillverkades av Bombardier 2019, lämnar här företagets fabrik. Foto: Bombardier

Bombardier tillkännagav den 16 september 2020 att man har undertecknat ett slutgiltigt försäljnings- och köpesavtal (SPA) med franska Alstom SA och Caisse de dépôt et placement du Québec ("la Caisse") om försäljning av företagets transportverksamhet till Alstom.

Under SPA kommer Bombardier och Caisse att sälja sina innehav i Bombardier Transportation till Alstom på ett företagsvärde på 8,4 miljarder dollar.

Baserat på Bombardier Transports nuvarande operativa resultat och marknadsförhållanden beräknas de totala intäkterna, efter avdrag för skuldliknande poster, överförda skulder och uppskattade justeringar för slutkurs, uppgå till 6,2 miljarder USD.

Efter avdrag för Caisses aktieposition på 2,2 miljarder dollar förväntar sig Bombardier en nettovinst på cirka 4,0 miljarder dollar. Detta belopp inkluderar 585 miljoner USD (500 miljoner euro) i Alstom-aktier till ett fast teckningskurs på 47,50 euro per aktie. Kursen blir aktiv efter en tre månaders låsningstid efter det att transaktionen har slutförts.

- Dagens tillkännagivande är en viktig milstolpe nu när vi realiserar våra prioriteringar på kort sikt och positionerar om Bombardier som ett rent affärsflygbolag, kommenterade Éric Martel, VD och koncernchef i Bombardier Inc.

- Intäkterna från denna transaktion gör det möjligt för oss att börja omforma vår kapitalstruktur och återbetala vår balansräkning så att vi kan förverkliga den fulla potentialen hos våra medarbetare och vår branschledande affärsflygportfölj, förklarade Éric Martel.

Efter att Alstoms aktieägare har godkänt fusionen kan affären slutföras vid bolagets kommande extra bolagsstämma den 29 oktober 2020.