Halvtimmes tågtrafik mellan Hamburg och Lübeck införs från och med 2021

från vänster. Tyska delstaten Schleswig-Holsteins statssekreterare för transport Thilo Rohlfs och statsråd Martin Bill. Foto: BVM

Tyska delstaten Schleswig-Holstein och Hamburg inför en betydande förbättring av järnvägstrafiken mellan hansestäderna Hamburg och Lübeck. Regionala Express-tåg mellan hansestäderna kommer att köra varje halvtimme från och med 2021, och det även under helgerna.

Det är goda nyheter även för svenska tågpassagerare som reser söderut mot Centraleuropa via Hamburg.

Statssekreterare för transport Thilo Rohlfs (Schleswig-Holstein) och den nya statsrådsledaren i Hamburgs myndighet för transport och rörlighetsförändring, Martin Bill, enades nyligen om denna nya turtäthet vid deras öppningsmöte i Hamburg.

Regionala expresståg mellan Hamburg och Lübeck är särskilt upptagna på helgerna i tågtrafiken mellan Hamburg och Schleswig-Holstein. Hittills har tågen bara kört på denna rutt varje timme, och det finns bara en halvtimmes trafik mellan de två hansestäderna från måndag till fredag.

Mot bakgrund av koronapandemin har den fria och hanseatiska staden Hamburg och delstaten Schleswig-Holstein därför enats om att förlänga denna halvtimmesservice 2021. Halvtimmarsfrekvensen på helgerna planerades ursprungligen bara för det nya transportavtalet i december 2022.

Specifikt innebär detta att från 2021 kommer tågen mellan Hamburg och Lübeck att gå varje halvtimme på lördagar från klockan 7:00 till 21:00 och på söndagar och helgdagar från 7:00 till 08:00. Deutsche Bahn Regio undersöker för närvarande om den turtätheten redan kan implementeras när schemat ändras i december 2020.