Alstom testar förarlösa regionala passagerartåg

I Danmark kör man redan med förarlösa tåg. Foto: Arkivbild

Tysklands finansministerium har tilldelat Alstom ett innovationspris ”Innovation Prize for Regulatory Sandboxes”* för sitt planerade testprojekt avseende automatisk drift av regionaltåg för passagerartrafik. Projektet kommer att inledas 2021 och genomförs i samarbete med Region Braunschweig, Tysklands centrum för luft- och rymdfart, DLR, och Berlins tekniska universitet.

Efter utvärdering av de utvalda järnvägsspåren och vilken utrustning som behövs för förarlösa tåg kommer testerna att utföras tillsammans med Metronom Eisenbahngesellschaft, en järnvägsoperatör i Niedersachsen, med två Coradia Continental-tåg som ägs av Regionalbahnfahrzeuge Großraum Braunschweig GmbH. Alstom är sedan länge världsledande inom automatisk tågdrift, ATO, för tunnelbanesystem, men det här testet blir världens första inom segmentet regionala passagerartåg.

– Framtidens förarlösa tåg kommer att optimera den regionala tågdriften, minska energiförbrukningen och göra resandet mer bekvämt. Den i hög grad automatiserade trafiken kommer med andra ord ha stor betydelse för att skydda miljön och bidra till utvecklingen av ett modernt och attraktivt järnvägssystem. Efter de lyckade testerna av världens första vätgaståg Coradia iLint visar Alstom än en gång att företaget leder utvecklingen inom järnvägstransporter med sitt pilotprojekt för självkörande regionaltåg, säger Jörg Nikutta, vd för Alstom i Tyskland och Österrike.

I det här projektet kommer två tåg byggda på Alstoms framgångsrika Coradia Continental-plattform att utrustas med ett europeiskt system för tågstyrning, ETCS, samt utrustning för automatisk tågdrift. Utrustningen möjliggör automatisk körning, och olika grader av automation kommer att testas: GoA3 i ordinarie passagerartrafik och GoA4 vid växling. Vid GoA3 är tågresan helt automatiserad, men det finns en maskinist som kan ingripa i en eventuell nödsituation. Med GoA4 avses obemannad drift utan personal ombord, men med fjärrstyrningsmöjligheter. 

– ATO, eller automatisk tågdrift, är en av de mest spännande utmaningarna inom järnvägssektorn idag. Den ger oss möjlighet att forma och förändra framtidens tågdrift i grunden, i synnerhet om vi lyckas uppnå höga automationsnivåer. Mycket forskning återstår dock innan vi är där, och jag är väldigt glad över att samarbeta med Alstom i det här projektet, säger Birgit Milius, chef och professor vid institutionen för tågdrift och infrastruktur vid Berlins tekniska universitet och projektets forskningsledare. I detta projektet kommer hon att undersöka olika aspekter, bland annat hur människan integreras i det tekniska systemet