Skånetrafiken drar ned på turtätheten

Tågresandet i Skåne har mer än halverats den senaste månaden. Foto: Skånetrafiken

Tågresandet i Skåne har mer än halverats den senaste månaden. För att spara på resurser och skapa en bättre uthållighet i tågsystemet, anpassar Skånetrafiken trafiken på kvällar och helger, samtidigt som trafiken under rusningstid prioriteras. Dessutom kommer flera planerade banarbeten att påverka tågtrafiken – något som Skånetrafiken räknat med när trafiken nu anpassas.

Nu anpassar Skånetrafiken tågtrafiken till färre resande och för att skapa en bättre uthållighet i trafiksystemet. Det innebär att Pågatågen på flertalet sträckor endast kör fram till klockan 22.00 på vardagar och helger. Resultatet blir färre tåg på kvällar och nätter samt inga avgångar med PågatågenExpress. Resenärer hänvisas till Öresundståg och Skånetrafikens ordinarie bussar. I övrigt kör tågen i Skåne som vanligt.

– Med anledning av det minskade resandet glesar vi ut antalet tågavgångar med några procent. För att undvika trängsel ombord gör vi det på tider och avgångar när få reser, säger Linda Westman, affärschef Pågatågen.

Sedan tidigare kör endast två tåg i timmen över Öresundsbron i rusningstid. Detta efter ett danskt myndighetsbeslut. Tågresandet över bron har minskat med upp emot 90 procent. Pågatågen Kristianstad-Bromölla-Karlshamn försvinner, men för att kompensera detta stannar nu samtliga Öresundståg i Fjälkinge.

Skånetrafiken räknar dagligen antalet passagerare och lediga säten ombord. Dessutom görs utrop om vikten av att sprida ut sig i tåget. Utöver det lanserade Skånetrafiken nyligen en digital tjänst där skåningarna kan se lediga platser på bussar och snart även på Pågatågen.