Alstom levererar 30 Coradia Lint till Hessische Landesbahn i Tyskland

Nya Lint 41 har extra stora fönster vilket gör vagnarna ljusa. Bild: Alstom

Alstom har undertecknat ett kontrakt för leverans av 30 regionaltåg av typ Coradia Lint till tyska tågoperatören Hessische Landesbahn (HLB).

Kontraktet är värt ungefär 120 miljoner euro. Tågen, som innehåller 120 platser, är speciellt utrustade för passagerare med funktionshinder och erbjuder en angenäm reseupplevelse på grund av vagnarnas stora fönster. Tågen kommer att trafikera inom Wetteraus linjenät i delstaten Hessen från och med 2022.

Pendeltåget Coradia Lint 41 har vardera två multifunktionsområden för rullstolar, barnvagnar och cyklar samt barriärfria toaletter. Dessutom är de utrustade med Wi-Fi, eluttag i sätena, ett passagerarinformationssystem med skärmar för realtidsdata och videoövervakning, som garanterar en hög passagerarsäkerhet.

Tågen är de första Coradia Lint 41-modellerna som är utrustade med dieselmotorer och som också uppfyller den nya europeiska Stage V-utsläppsnormen. De ska tillverkas i Salzgitter, Tyskland, på en av Alstoms produktionsanläggningar, som är en av de största i världen.

Coradia Lint har en maximal driftshastighet på 140 km/h och kan accelera snabbt. Efter leveransen kommer de att sättas i trafik på rutterna Gießen - Gelnhausen, Wölfersheim-Södel - Friedberg (- Frankfurt), Nidda - Friedberg (- Frankfurt) samt på rutterna Horlofftalbahn (Wölfersheim-Södel till Hungen) och till Lumdatalbahn i fall denna sträcka öppnas igen.

Cirka 1 100 fordon har hittills saluförts över hela världen. Alstoms Coradia-familj innehåller tre olika driftvarianter. Köparen erbjuds diesel-, väte- eller batterienheter med låg förbrukning.