Trafikverket utreder sträckan Göteborg–Borås

Nya förutsättningar gör att Trafikverket utreder sträckan Göteborg–Borås. Foto: Trafikverket

Den främsta anledningen är att Trafikverket utreder ett nytt och större utredningsområde beror på att sträckan utgår från stationer i Mölndal, Landvetter flygplats och Borås. I det tidigare arbetet var sträckan uppdelad i tre deletapper och man behövde ansluta till befintlig järnväg i Mölnlycke och Bollebygd.

De nya förutsättningarna gör att Trafikverket behöver utreda om det finns en bättre dragning av den nya järnvägen än de korridorer som tidigare tagits fram. Man ska även undersöka om den förändrade hastigheten, från 320 kilometer i timmen till 250 kilometer i timmen, påverkar lokaliseringen. Detta innebär att Trafikverket nu gör en ny sammanhållen lokaliseringsutredning för hela sträckan Göteborg–Borås.

Inom utredningsområdet ska Trafikverket nu ta fram möjliga korridorer där den nya järnvägen kan dras och utreda vilken nytta de kan ge samt vilken påverkan de skulle ha på omgivningen. När man har en beslutad korridor så är nästa steg att utreda exakt var järnvägen ska gå inom korridoren och hur den ska utformas mer i detalj.