Irländska tågoperatören Iarnród Éireann satsar på nya HaCon-lösningar

Irländskt passagerartåg nummer 22000 Class ICR anländer till Drogheda. Foto: Wikimedia, kredit: Milepost98

Den irländska järnvägsoperatören Irish Rail/Iarnród Éireann kommer snart att dra nytta av den omfattande portföljen som består av HaCon-lösningar.

Förutom att erbjuda en uppdaterad HAFAS-baserad reseplanerare till sina passagerare kommer Irish Rail att använda TPS för sin tåg- och kapacitetsplanering.

HaCon, som är ett Siemens-företag erbjuder avancerade mjukvarulösningar för kollektivtrafik, mobilitet och logistik allt från reseplanering till mobila biljettprogram och bilparkering. 

Reseplaneraren HAFAS och dess produktsvit täcker, enligt tillverkaren, alla aspekter av intelligenta transportsystem och skapar den ultimata slutanvändarupplevelsen.

Iarnród Éireann är den första kunden, som väljer HaCon, som är en kombination av kraftfulla programvarusystem, som HAFAS och TPS.

År 2018 transporterade Iarnród Éireann över 47 miljoner passagerare längs alla disponibla järnvägslinjer i landet. Samtidigt utfördes godsservice inom det irländska linjenätet. Medan tågpassagerarna nu kan se fram emot omfattande modernisering av deras HAFAS-baserade reseplaneringsapp kommer HaCon-tekniken nu också att öka tågoperatörens egen kapacitetsplanering.

HAFAS utgör hjärtat av Iarnród Éireanns reseplanering (www.irishrail.ie) sedan 2012 och erbjuder resenärer data i realtid om järnvägstrafik inom och mellan linjer, regionala förbindelser, pendeltjänster och inom Dublin Area Rapid Transit (DART).

Utöver senaste HaCon-modellens pålitliga reseplaneringsteknik kommer nya utgåvor för både deras Android- och iOS-appar snart att innehålla avgångsskärmar för stationer, livekartor som visualiserar tågtrafiken i realtid och tullöversikter med en direktlänk till bokningen. Det blir framförallt pendlare som kommer att dra nytta av individuella push-meddelanden som ger dem relevant information som är specifikt just för deras rutter.

Från början av 2020 kommer Iarnród Éireann också att hantera sin kapacitetsplanering med HaCons tågplaneringssystem TPS.

Som en modulär verktygslåda kombinerar TPS infrastruktur, tidsplan och hantering av tågrutter samt all interaktion. På Iarnród Èireann kommer HaCons högpresterande mjukvarulösning att distribueras för lång- och kortvarig tågplanering, inklusive en grafisk tidtabell som visar information i realtid.

Dessutom kommer Irish Rail att använda TPS för planering av byggnadsarbeten och simulering av rullande materiel för att underlätta strategisk planering av exempelvis infrastrukturinvesteringar.

För första gången någonsin kommer HAFAS och TPS att vara helt integrerade - utan några system däremellan. På grund av ett specialanpassat nytt gränssnitt kommer datautbytet mellan de två HaCon-systemen att vara sömlösa och pålitliga. De matar TPS-planerade scheman direkt till HAFAS reseplanerare. Därmed finns det inget behov av Iarnród Éireann att ta extra steg i processen.

HAFAS och TPS kommer båda att skötas och ges underhåll av HaCon, vilket, enligt tillverkaren Siemens, möjliggör säker datahantering, hög prestanda, tillgänglighet och omedelbar implementering av de senaste uppdateringarna.