Ukrainska tågoperatören Ukrzaliznicja planerar en internationell semitrailer-service

Ett typiskt ukrainskt CHS2K-lok som klarar av även långväga godstrafik. Foto: Creative Commons Lic. Kredit: Vivan755

Ukrainska järnvägarna Ukrzaliznicja planerar lansering av en internationell multimodal service inom kort.

Projektet avser transporter med påhängsvagnar från Sławków, Polen till färjekomplexet i Svarta havets kommersiella hamn (Čornomors'k) söder om Odessa.

Detta tillkännagavs av verkställande direktören för Ukrzaliznicja servicecenter "Liski", Edvin Berzinš, i sitt tal vid den 5:e internationella konferensen under rubriken "Ukrainska järnvägar: utveckling och investeringar".

- Utvecklingen av multimodala transporter och integrationen av Ukraina i det omfattande europeiska transportsystemet är en av de viktiga uppgifterna vi står inför idag. Det är därför vi planerar att starta denna tjänst för att transportera påhängsvagnar, vilket är ett bra alternativ till den befintliga bansträckan mellan Turkiet och Skandinavien, sade Edvin Berzinš.

Enligt honom kommer all trafik att gå längs rutten Karasu Port (Turkiet) - Čornomors'k-Port - Sławków. Dessutom kommer linjen att ha stickspår från Sławków till Gdańsk, tyska Kiel och andra EU-länder.

Svarta havets hamn i Odessa ansluter färjelinjerna till Haydarpaşa / Istanbul (Turkiet) och Batumi/Poti (Georgien).

För den första fasen planeras två grupper av tåg med 40 vagnar per vecka.

Edvin Berzinʹš sa också att det beräknade priset för transport av påhängsvagnar på rutten Sławków - Karasu kommer att ligga på runt 1700 euro, och tillade att denna rutt kommer att ha en tydlig prisfördel jämfört med de befintliga rutterna. Med regelbunden service kommer tjänsten att vara ytterst konkurrenskraftig.