Deutsche Bahns godsvagnar blir smartare

Marek Staszek, produktionschef i DB Cargo, till vänster, och Jürgen Harland, chef för logistik SCM Salzgitter Flachstahl AG aktiverar den smarta telematikboxen. Foto: DB

Totalt har 34 000 godsvagnar, eller hälften av DB:s godsvagnsflotta utrustats med telematik och smarta sensorer, meddelade den tyska järnvägsoperatören den 27 augusti.

Alla 68 000 vagnar ska enligt planerna vara utrustade fram till 2020. Eftermonteringsprogrammet genomförs i Seelze nära Hannover inom ramen av ett projekt, till ett värde av flera miljoner.

Varje vagn ska utrustas med en telematikmodul med GPS- och RFID- och NFC-taggar. De kan sedan användas av mobiltelefoni för sändning av signaler under resan, till exempel när vagnarna startar, stannar eller man detekterar en påverkan.

Denna information kan också hjälpa till att ge uppgifter om lastens tillstånd, temperatur och fuktighet samt rörelse av känslig last.

- Våra smarta godsvagnar moderniserar godstransporterna på järnväg och gör dessa bättre förberedda för framtidens utmaningar", säger Marek Staszek, styrelseledamot i DB Production.

​​​​​​​- Och våra kunder drar nytta av mer hanterbara logistikkedjor, transport av högre kvalitet och förutsägbara ankomsttider. Med dessa fördelar vill vi uppnå en varaktig dislokation av godstrafik till det miljövänliga järnvägsnätet.