Persontåg nära kollision vid centralstationen i Karlstad

Tåg var meter från att kollidera på spår 20 vid centralstationen i Karlstad. Foto: I99pema

Tågsträckan Karlstad - Kristinehamn har varit avstängd en tid och ersatt med buss på grund av arbetet med bron över pråmkanalen i Karlstad. När sträckan åter öppnades för trafik inträffade en incident rapporterar Nya Wermlandstidningen.

Ett persontåg med destinationen Kristinehamn och ett färdades mot Karlstad fick samtidigt klartecken. Tågen körde mot varandra och var meter från att kollidera på spår 20 vid centralstationen i Karlstad. Samtliga passagerare och tågpersonal fick evakueras.

– Det ska naturligtvis inte vara möjligt för två tåg från olika håll att få grönt ljus till samma spår. Ett tåg stod inne på spår 20 och av någon anledning fick även tåget från Kristinehamn klartecken att köra in. Vi måste nu utreda vad som tekniskt har gått fel här, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket till tidningen.

Att tågen inte kolliderade och undvek en olycka beror på flera saker.

– Det finns alltid svag ström i rälsen som känner av hur många hjulpar som finns på spåret. Så trots att tåget fick grön signal att köra in slog det om till rött direkt efter växlingen och blir tvärstopp. Det kom i låg fart och med en uppmärksam lokförare lyckades det hinna stanna i tid, säger Bengt Olsson.

En haverikommission utreder händelsen.