Trafikverket uppdaterar kring branden i Hässleholm

Olycksplatsen ser ut som en krigszon. Foto: Trafikverket

Järnvägen fick stora skador vid onsdagens brand i Hässleholm. Prognosen är nu att vissa sträckor öppnar för trafik igen onsdag 21 augusti, och att all trafik är i gång på lördag 24 augusti.

Kontaktledningar, bryggor, stolpar, sliprar och signalkablar förstördes i den brand som bröt ut på onsdagseftermiddagen i ett gammalt godsmagasin intill järnvägen.

– När jag fick se de första bilderna från platsen såg den ut som en krigszon, med brända och förvridna rester, där det fortfarande pyrde och rök efter branden, säger Annika Canaki, distriktschef på Trafikverket Underhåll Syd.

Efter torsdagens röjning och bedömning av skadorna har Trafikverket nu fått en tydligare uppfattning av den omfattande förödelsen och det arbete som krävs för att återställa järnvägen i körbart skick. Onsdag morgon den 21 augusti öppnar Södra Stambanan på sträckan Alvesta - Höör. Onsdag morgon den 21 augusti öppnar även sträckan mellan Hässleholm - Kristianstad. Lördag morgon den 24 augusti öppnar Skånebanan på sträckan Hässleholm - Tyringe och även Markarydsbanan på sträckan Hässleholm - Markaryd. Från lördag den 24 augusti beräknas därmed samtliga avstängda sträckor vara öppna för trafik igen.

– I praktiken måste vi bygga upp delar av en helt ny bangård. Det är en process som normalt tar år att planera och sedan veckor eller månader att genomföra, beroende på förutsättningarna. Men nu kraftsamlar vi verkligen för att ha järnvägen återställd så snabbt som möjligt, säger Annika Canaki.

Entreprenören och Trafikverket har nu säkerställt att de stora mängder material som behövs för att ersätta det som förstördes i branden finns tillgängligt. Det handlar exempelvis om två kontaktledningsbryggor, flera kontaktledningsstolpar, ett antal hundra meter kontaktledning, 400 sliprar, 200 meter kabelrännor och 2 000 meter signalkablar.

Trafikverkets entreprenör Strukton har i snitt 30 personer per skift på plats som arbetar med återställningen. Arbetet pågår dygnet runt i tre skift.