Skadorna i Hässleholm värre än befarat

Rälsen har kroknar av värmen. Foto: Trafikverket
En kontaktledningsbrygga har rasat ner över spåren. Foto: Trafikverket
Reparationer pågår hela helgen. Foto: Trafikverket

På torsdag morgon kunde Trafikverket börja bedöma skadorna efter onsdagens storbrand vid Södra stambanan i Hässleholm. Järnvägen är mer skadad än vad man först trodde. Trots det är prognosen för när trafiken kan komma i gång bättre än tidigare.

Under torsdagen pågår rivnings- och besiktningsarbeten på platsen för att få en tydlig bild av vad som behöver göras för att återställa anläggningen. Ett 30-tal personer från Trafikverkets entreprenör Strukton är på plats. Arbetet kommer pågå under hela dagen och sannolikt även under kvällen och natten.

Skadorna på järnvägen är mycket omfattande. En brygga som bär upp kontaktledningen har rasat ner över spåren. Det finns rapporter om att rälsen böjts upp när stålet utvidgats i hettan från branden. Även signalkablar kan vara skadade. Foton från platsen ger en påtaglig bild av den omfattande förödelsen.

Mycket specialmaterial kan ta tid att få fram, men en del av det kan  finnas i lager hos investeringsprojektet Lund-Arlöv, 4-spår. En dialog pågår för att kunna använda detta material.

Förhoppningsvis kommer arbetet med återställningen att kunna inledas under fredagen. Enligt den nuvarande prognosen beräknas anläggningen vara  återställd någon gång under måndag 19 augusti.