Järnvägen mellan Svarte och Simrishamn rustas upp

All tågtrafik på sträckan Svarte–Ystad–Simrishamn ställs in. Karta Trafikverket

I höst startar upprustningen av Österlenbanan. Från och med den 9 september och två månader framåt ställs därför all tågtrafik på sträckan Svarte–Ystad–Simrishamn in. Tågtrafiken ersätts med buss till och från Svarte.

Järnvägen mellan Ystad och Simrishamn har fått en kraftig trafikökning de senaste åren och är idag hårt belastad. Trafikverket ska i höst göra stora insatser för att förbättra sträckan. När arbetet är klart kommer järnvägen vara mer robust, störningarna färre och resan med tåg enklare.

– Vi förstår att avstängningen ställer till det för resenärerna. Det beklagar vi. Den är oundviklig eftersom vi gör så stora insatser längs hela sträckan på knappt 5 mil. Det här kommer leda till en bättre järnväg och underlätta tågresandet för resenärerna framöver, säger Jan Källqvist, Trafikverkets projektledare.

Det är ett stort förbättringsarbete som sker i två etapper de närmaste tre åren. Den första etappen genomförs från den 9 september till den 8 november i år. Trafikverket rustar upp sträckan genom att byta spår och växlar, bygga mötesspår i Gärsnäs och förlänga och bredda plattformarna i Ystad. Men effekten av insatserna märks först när båda etapperna är klara 2021.

All tågtrafik på sträckan Svarte–Ystad–Simrishamn ställs in under arbetet. Tågtrafiken ersätts med extrabuss till och från Svarte. Bussarnas avgångs- och ankomsttider på stationerna öster om Svarte är anpassade till tågtiderna i Svarte och extrabussarna stannar på samtliga ordinarie tågstationer. Extrabusslinjerna går i båda riktningarna och är ett komplement till de vanliga busslinjerna.