Ny tjänst ska bota stockholmares trängsel-ängslan

Foto: Stockholmståg

Är du en av dem som avskyr att trängas i kollektivtrafiken? Det är inte så konstigt. När vi åker i kollektivtrafiken under rusningstid överträds ofta gränsen för vår intimzon. Nu lanserar Stockholmståg Minpendel.se som ska hjälpa pendeltågresenärerna med sin trängsel-ängslan.

I varje pendeltågsvagn finns sensorer som mäter boggitrycket. Genom att tolka trycket kan data användas för att räkna ut hur många personer som befinner sig i vagnen. På så sätt kan man i realtid se var i tåget det finns många eller få passagerare.

 – Tåget rapporterar i realtid till sajten Minpendel.se som visar om en vagn är röd, gul eller grön. Bäst med plats finns det i de gröna vagnarna, säger Mikael Lindskog kommunikationschef på Stockholmståg, som driver pendeltågen i Stockholm.

Enligt psykologen Jens Driessen anpassar vi människor oss efter en rad oskrivna regler om hur vi interagerar med varandra i trånga situationer.

– Om vi tvingas stå packade mot andra människor löser vi ofta situationen genom att helt sluta interagera med vår omgivning, nästan som om vi inte stod bland andra individer. Det fungerar som en tillfällig lösning för att blockera obehagetsäger Jens Driessen leg. psykolog på ABC Psykologi.

Gränsen för vad som upplevs som intimzon varierar mellan kulturer och de nordiska länderna hör till de länder som har störst intimzon, ungefär en armlängds avstånd.

Minpendel.se lanseras tisdag den 24 november. Förhoppningen är att fler resenärer ska slippa trängas när tjänsten finns tillgänglig via webben.

På Minpendel.se finns också information som ska underlätta tillgängligheten för resenärer med barnvagn, rullstol eller rullator. Till exempel var på stationen det finns hissar och vilka tåg som är av äldre modell som har trappsteg.