Försämrad punktlighet i april

Stockholm Central. Foto: Christer Wiik

Punktlighetsresultatet för april blev 90,4 procent för persontågen och 78,9 procent för godstågen.Detta enligt statistik från Trafikverket. 

Jämfört med mars försämrades punktligheten med 1,6 procentenheter för persontågen och med 1,0 procentenheter för godstågen. Jämfört med april 2014 försämrades punktligheten med 1,9 procentenheter för persontågen och med 1,1 procentenheter för godstågen.

Den försämrade punktligheten kan till stor del förklaras med en rad händelser i och omkring Stockholm. Gamla Årstabron är sedan den 6 april avstängd på grund av reparation, vilket innebär begränsad framkomlighet för tågen mellan Stockholms central och Flemingsberg. En nedriven kontaktledning vid Årstaberg den 7 april, en kabelbrand vid Stockholms södra 13 april, ett signalanläggningsfel i Solna den 20 april samt ett större växelfel på Stockholms central den 27 april är exempel på händelser som påverkat många tågs punktlighet under april.

Utöver dessa händelser kan nämnas att kontaktledningsarbeten mellan Laxå och Skövde på Västra stambanan samt en urspårning vid Singsån på Stambanan genom Övre Norrland den 3 april ledde till hastighetsnedsättningar och förseningar för många tåg.

Källa: Trafikverket