För två år sedan beslutade Trafikverket att antalet dödsfall på spår ska halveras till år 2020. Just nu sätter Trafikverket upp stängsel längs utsatta järnvägssträckor på flera håll i landet.
Varje gång en olycka sker eller när obehöriga vistas i spåren stoppas tågtrafiken. Det är personliga tragedier som ofta får stora trafikstörningar som följd. Värst drabbade är spåren i anslutning till storstäderna.
Trafikverket har inventerat riskområden och börjat stängsla där det förekommit självmord, där folk ofta genar över spåren eller där det är öppet in till spårområdet. På vissa ställen ska övervakningskameror sättas upp i ytterändarna av stängslen. Drygt två meter höga stängsel ska förebygga självmordsförsök och minska möjligheterna att gena över järnvägsspåren. De nya stängslen är höga, gjutna i marken och har taggar högst upp.
Före jul kommer cirka 2,5 mil stängsel att ha satts upp i Skåne och Blekinge. Trafikverket planerar att stängsla ytterligare åtta mil nästa år, även i Småland. Då är de värst drabbade ställena stängslade, men arbetet fortsätter i hela landet.
– Många känner inte till att spåren är förbjudet område. Bara i Skåne ryckte polis och räddningstjänst ut 249 gånger förra året efter larm om person i spåret, 87 av dem var självmordsförsök som kunde förhindras och varje gång stoppar vi trafiken, säger Lars Ekman, målstrateg för trafiksäkerhet, Trafikverket.
Vad det innebär för lokförare, räddningspersonal och resenärer som blir vittnen är svårt att mäta. Statistiken i Skåne visar dock att de flesta, som hindras i sina självmordsförsök och tas om hand av psykiatrin, inte försöker ta livet av sig igen.
Det är enklast att mäta antalet olyckor och dödsfall, men även skadegörelse, stölder och trafikstörningar bör minska med nya stängsel.
Kan vi stängsla alla järnvägsspår i framtiden?
– Många tror att det är orealistiskt. Lika orealistiskt som många ansåg att det var med räfflor i mitten av vägen eller sidoräcken på vanliga vägar en gång i tiden, säger Lars. Till år 2020 tror jag att merparten av alla järnvägar som passerar tättbebyggda områden kommer att vara stängslade.
Stängslen står i de flesta fall på Trafikverkets egen mark. Vid teknikhus, växlar och andra installationer där entreprenörer behöver komma in finns låsta grindar. Stängslen är drygt två meter höga panelstängsel av galvaniserat stål. I överkant har de förlängda stängseltrådar som fungerar som överklättringsskydd.